Al scrollend op de website van Dimence stuitte ik per toeval op ‘de Duik’. Het reilen en zeilen van een ziekenhuis was mij door mijn werk als medisch bioloog/wetenschapper enigszins bekend. Hoe een organisatie in de geestelijke gezondheidszorg opereert, daarvan had ik geen idee. Gezien ik vorig jaar psychologie was gaan studeren leek mij dat wel iets om eens te gaan onderzoeken.
Bij Annemieke Zeegers dook ik met mijn neus in de boter. Na een hartelijk telefonisch welkom nam zij mij onder haar vleugels en liet mij strategisch meerdere kleine duikjes maken, startend bij het stafnetwerkoverleg. In dit overleg bespreken de adviseurs van de verschillende stichtingen van de Dimence Groep de laatste stand van zaken. Moeiteloos werden updates uitgewisseld over adviezen, projecten en subsidieaanvragen reikend van TopGGZ tot aan Sociaal Domein. Ik was onder de indruk van de grote diversiteit van onderwerpen en werkzaamheden die de revue passeerden, alsook de prettige en informele sfeer waarin dit gebeurde.
Eenzelfde fijne sfeer trof ik bij het communicatie& beleidsoverleg van Dimence, waar ik onder andere leerde over het belang van genderneutrale communicatie, problematiek rondom de regioverdelingen bij samenwerkingen met zorg coördinatiecentra en de meerwaarde van ervaringsdeskundigheid binnen de organisatie. De volgende dag mocht ik op locatie duiken bij Dirk Dijkslag en Joanne Snijder van Stichting Transfore op het Brinkgreven terrein in Deventer. Hier sloot ik aan bij een overleg over rauwmelkse produkten in het kader van verduurzaming van de Dimence groep. In het overleg werd al snel duidelijk dat de GGZ strenge regelgeving kent. Door de verantwoordelijkheden die de Dimence Groep daarin draagt naar haar cliënten blijkt het toevoegen van deze mooie duurzame produkten aan de menukaart niet zo heel simpel… Stof tot nadenken want iedereen is welwillend dus: hoe kan het wel!
Dat een beetje moedig zijn een handige eigenschap is en ook zeer zeker wordt gewaardeerd binnen de Dimence Groep wordt benadrukt in de Visiemeeting. Deze bijeenkomst werd georganiseerd door de raad van Bestuur. Met veel ruimte voor vragen en uitleg worden we in vogelvlucht (of eigenlijk wolvenpas) meegenomen door de ecosystemen. Wederom is er die open sfeer waarin de toekomstvisie van de Dimence Groep met accenten op mensgerichtheid, verbinding, onderzoekend en ondernemend zijn, worden besproken en vooral de mogelijkheden voor eigen initiatief spreken mij aan. Mijn duik wordt afgesloten in het prachtige Vorden waar ik gastvrij word ontvangen door Annemieke. Al wandelend door het mooie Hackfort legt Annemieke mij uit hoe het strategisch document tot stand komt. Ze vertelt over duurzaamheid binnen de GGZ, de geschiedenis van de stadsklinieken en hoe er wordt nagedacht over hun bestendige toekomst en last but not least, het belang van een groene GGZ voor clienten en werknemers: een healthy environment is een healthy mind!
Dank Annemieke en dank Dimence Groep voor jullie openheid en gastvrijheid voor deze leuke en leerzame duik!