Over hoe het gesprek met een stagiair zorgde voor swingtrikes in het straatbeeld van Kampen
Michel van Olst is een echte opbouwwerker. Hij werkt in Kampen. In het voorjaar van 2020, in het begin van de coronapandemie, kwam hij in gesprek met Mart. Mart was toen zeventien en op zoek naar een stageplaats. Deze periode met veel beperkingen is erg lastig, zeker ook voor jongeren van de leeftijd van Mart. Ook het vinden van een zinvolle en haalbare invulling van de stage was een stuk lastiger in deze periode. Michel besloot te doen wat hij vaker doet: Kijken waar mensen gelukkig van worden. Hij ging met Mart in gesprek en besprak met hem hoe zijn daginvulling eruit zag. Het kwam ongeveer op het volgende neer: naar school, beetje Netflixen, beetje gamen, contact met leeftijdsgenoten via social media en slapen. Al pratende kwam Michel er achter dat Mart ook best andere creatieve ideeën heeft om zijn dag zinvol te besteden. Hij vond het alleen moeilijk om tot actie over te gaan. Iets wat Michel wel bij meer jongeren herkent. Al pratende kwamen ze erachter dat Mart en zijn leeftijdsgenoten best wel te porren zijn om naar buiten te gaan, maar dat een leuke vervoermiddel waarmee ze een beetje op zouden vallen daarbij wel zou helpen.
Mailtje
Tijdens het gesprek met Mart kwam er bij Michel een mailtje binnen met als onderwerp “Jongeren aan Zet”. In het mailtje gaf de gemeente Kampen aan in de lastige coronaperiode graag iets extra’s voor jongeren te betekenen. En ze waren op zoek naar mooie initiatieven. Er was een budget van in totaal 10.000 euro beschikbaar. En toen ging het snel. Heel snel. Michel en Mart spraken af dat Mart zou gaan uitzoeken welke mooie vervoermiddelen er allemaal beschikbaar zijn. Voorwaarde was dat jongeren er zonder rijbewijs o.i.d. de weg op mogen. Ondertussen had Michel bedacht dat de jongeren die er gebruik van zouden gaan maken er vooral veel plezier mee moesten gaan maken, maar er mogelijk ook wel een wederdienst voor de samenleving zouden kunnen verrichten. Bijvoorbeeld een boodschap voor een ouder en minder mobiel iemand. Hij nam meteen contact op met de gemeente om te toetsen of dit idee kans van slagen had. Daar waren ze enthousiast.
Swingtrikes en de kracht van het delen
Inmiddels had Mart Swingtrikes gevonden: elektrische steps op drie wielen die een beetje swingen tijdens het voortbewegen. Ze hadden een toelating van de RDW en jongeren van 16 jaar en ouder mogen er zonder (brommer)rijbewijs gebruik van maken. De beide heren hadden het idee inmiddels verder uitgewerkt en er was een subsidie van 4.000 Euro toegezegd. Ze besloten echter dat niet zij de eigenaar zouden moeten worden, maar een andere partij die daar ook nog andere mooie dingen mee zou kunnen doen. De kracht het delen! Michel was inmiddels in contact gekomen met Kamper Events en had ze warm gemaakt voor de Swingtrikes. Kamper Events kan ze in het toeristenseizoen gebruiken als extra trekpleister. Ook de lokale middenstand werd benaderd en was enthousiast. Zowel de evenementenbranche als een groot deel van de middenstand zat al een poosje in zwaar weer. Het was dus super mooi met om met de subsidie die Michel en Mart hadden geregeld 8 Swingtrikes konden worden aangeschaft. Kamper Events werd eigenaar en de afspraak werd gemaakt dat Welzijn Kampen tot en met september bij vier van de trikes de vaste eerste huurder is.
Op pad
De trikes zijn inmiddels getest. Ze doen het goed. Ze hebben een actieradius van ongeveer 25 kilometer en bij normaal gebruik kun je er prima een aantal uren op steppen voordat ie weer aan de lader moet. Ze zijn een coronaperiode een ideaal vervoermiddel dat uitnodigt om naar buiten te gaan en waarmee je prima de anderhalve meter kunt waardborgen. Mart is inmiddels klaar met zijn stage, maar heeft er samen met Michel wel voor gezorgd Kampen nu mooie swingtrikes heeft. Bruno, één van de jongerenwerkers in Kampen, gaat de Swingtrikes nu inzetten om jongeren naar buiten te krijgen, een leuke tijd te laten hebben en af en toe ook iets terug te doen voor een ander. En dat is echt geen probleem met zo’n leuke Swingtrike onder je kont. Verzoeken om een klusje of een boodschap te doen of een praatje te maken komen onder andere binnen bij Welzijn Kampen en worden via Bruno aan de jongeren doorgegeven.
Niet beginnen bij de hulpvraag
En Michel? Die laat de project met veel vertrouwen los, omdat hij weet dat Bruno er iets moois van gaat maken. Hij is al weer bezig met het volgende project. Een project dat niet begint bij de hulpvraag van iemand, maar waar de vraag aan de omgeving is: Wat heb je te delen? Michel is er van overtuigd dat je dan veel hulpvragen kunt voorkomen. Of het er nu om gaat dat je zonder te vragen weet waar je in de buurt een ladder kunt lenen of dat je weet wie er in de buurt een luisterend oor voor je heeft.
De wereld heeft meer Michels, Marts en Bruno’s nodig!