Overslaan en naar de inhoud gaan

BZT Hoe zorg je voor minder overvloed?

Annemieke

‘Het klinkt eenvoudig en dat is het ook’ - Moniek Obdeijn (teamleider meldpunt bijzondere zorg)

Overvloed minimaliseren

Wanneer ik Moniek vraag welke associatie het woord ‘overvloed’ bij haar oproept, antwoord ze gelijk: Er is een overvloed aan problemen! Een verfrissende reactie. Gelukkig wordt het geen somber verhaal.

Vanuit haar werk is haar eerste associatie goed te begrijpen. Wekelijks komen bij haar team meldingen binnen van mensen die zichzelf verwaarlozen, overlast geven aan de buurt en een berg aan problemen hebben verzameld. Vaak hebben ze een lange loopbaan in de hulpverlening achter de rug. Maar dat heeft allemaal niet mogen baten. Uiteindelijk worden ze aangemeld bij met Meldpunt Bijzondere zorg en gaat het team van Moniek, het Bijzondere Zorg Team (BZT), erop af. Moniek en haar team zijn er namelijk expert in om deze ongewenste overvloed te minimaliseren.

Onze aanpak: maak het klein

Moniek legt uit hoe het werkt: Eerst brengen we de problemen in kaart: wat speelt er allemaal? Dan is het zaak om tot de kern te komen: wat is er NU het belangrijkst. Dat verschilt per persoon. Nadat we het klein en behapbaar hebben gemaakt, gaan we de problemen oplossen. Wanneer het buiten 30 graden is en binnen lopen de maden door de keuken van een vervuild huis, dan gaan we eerst zorgen dat er wordt schoongemaakt. De andere problemen kunnen we daarna gaan aanpakken. Bij iemand die ernstig depressief is en haar huis heeft volgestouwd met boeken waardoor het nauwelijks meer begaanbaar is, gaan we kijken hoe we de depressie kunnen verminderen. Wanneer iemand zich weer wat beter gaat voelen, kan er ook weer wat energie komen om praktische zaken aan te pakken. Die boeken die kunnen nog wel een tijdje op stapels blijven liggen.

Direct vanaf de start gaan we met de mensen zelf, hun naasten en alle andere partijen zoals politie, woningbouwvereniging, het veiligheidshuis en sociaal wijkteam om tafel. Zo schakelen we alle hulp in die voor handen en nodig is. En zo kunnen we gelijk gezamenlijk nadenken over hoe deze problemen voorkomen in de toekomst zodat het niet weer zo uit de hand loopt.

Pionieren

Tot zo ver is het volgens Moniek simpel. Maar dan moeten woorden omgezet worden in daden en wordt het lastig. Er zijn zo veel regels! Het is dan zaak om mandaat te hebben om buiten de kaders te denken of de regels naar je hand te zetten. Dat doet Moniek als procesregisseur voor de gemeente. Ze maakt dit duidelijk met een voorbeeld: Iemand woont in een vervuild huis en zorgt al langere tijd voor veel overlast voor de buren en de wijk. De woningbouw wil hem daarom uit zijn huis zetten. De man is in behandeling bij Dimence, maar Dimence en de woningbouwvereniging hebben geen contact met elkaar en stemmen hun beleid niet op elkaar af. Moniek gaat dan bemiddelen. Het resultaat is dat als de man belooft in behandeling bij Dimence te blijven, de woningbouw belooft niet naar de rechtbank te stappen voor een ontruimingsbevel.

Als er dicht bij huis geen oplossing voor handen is, kijkt Moniek verder. Elke keer is dat een zoektocht en weet ze vooraf niet waar de antwoorden te vinden zijn. Ze begint gewoon. Door jarenlange ervaring heeft ze inmiddels een landelijk netwerk en zo komen we toch weer uit bij ... overvloed.

Gloedvolle oproep

Dimence Groep zou nog veel meer kunnen profiteren van de kennis, ervaring en inzet van het BZT. Bijvoorbeeld bij patiënten die een veelheid aan problemen hebben, bij gezinnen waar huiselijk geweld speelt of patiënten bij wie de behandeling gestaakt dreigt te worden omdat ze te vaak niet komen opdagen. Maar óók om te leren hoe je kan pionieren, werken zonder je te laten mangelen door alle regels, netwerken bouwen en benutten. BZT doet het al jaren.

Moniek: ‘Het gaat om de patiënt. Terwijl wij discussiëren over wat wel en niet mag en kan, kwijnt de patiënt weg. We zijn zo’n rijk land, moeten we echt zo veel tijd verspillen aan deze onzin??’ Ze doet een oproep aan iedereen binnen Dimence Groep om de ervaring van het BZT te benutten. Uit haar eigen praktijk weet Moniek hoe inspirerend het is om vanuit verschillende delen van de organisatie bij elkaar te komen en hoeveel energie en kennis dit genereert.

Wil je meer informatie over het werk en de mogelijkheden van het Meldpunt Bijzondere Zorg en het BZT, kijk dan op www.meldpunt-bijzonderezorg.nl. Je kunt ook contact opnemen met Moniek Obdeijn (m.obdeijn@meldpunt-bijzonderezorg.nl).