Een duik bij Impluz, wat doen ze daar eigenlijk?
Preventie en innovatie zijn er voor jong en oud, binnen en buiten de Dimence Groep. Maar wat doen ze nu eigenlijk bij Impluz en wie werken daar eigenlijk?
Ik ging online duiken bij 2 collega's die werkzaam zijn bij Impluz. Collega Petra van der Schoot, (inmiddels oud-collega, zij was werkzaam als preventiemedewerker bij Impluz Preventie) en Marjolein Groot Wesseldijk-Vaags (werkzaam als projectmanager bij Impluz Innovatie).
Wat doet Impluz rondom preventiewerk?
Petra vertelt dat ze zich binnen het preventiewerk richten ze op de regio Deventer, Almelo en Zwolle. Het start met een gesprek bij de verschillende gemeentes. De gemeentes hebben de wettelijke taak om bij te dragen aan de opzet, uitvoering en afstemming van preventieprogramma’s, waaronder ggz-preventie. Gemeenten hebben hierin relatief veel bewegingsvrijheid: ze mogen zelf bepalen welke onderwerpen ze op welke wijze waarvoor ze zich in willen zetten. Impluz heeft een eigen aanbod aan trainingen en voorlichting op het gebied van ggz-preventie, maar kan ook maatwerk verzorgen aan de gemeente.
Preventiemedewerkers geven voorlichting aan volwassen en jeugdigen. Er worden verschillende trainingen en cursussen aangeboden, o.a. aan inwoners uit de gemeenten waar Impluz actief is. Bijvoorbeeld trainingen voor kinderen van ouders met psychische klachten (KOPP) zoals ‘Piep zei de Muis’ en ‘Billy Boem’.
Ook is er een MHFA training (Mental Health First Aid) voor professionals en particulieren. Deze training leert deelnemers eerste hulp te bieden aan mensen met psychische problemen. Of dit nu in de privé- of zakelijke omgeving van toepassing is. Iedereen vanaf 18 jaar kan deze cursus volgen. Iedereen komt wel eens in aanraking met iemand met psychische klachten/problemen.
Tevens worden er trainingen verzorgd aan mantelzorgers. Hoe blijf je als mantelzorger op de been? Dit wordt vaak samen verzorgd met netwerkpartners zoals bijvoorbeeld Carinova.
De netwerkpartners waar mee samengewerkt wordt zijn vaak welzijnsorganisaties. Zij kennen de buurt goed en kunnen de doelgroep dan ook goed vinden en bedienen. De trainingen zijn gratis en worden door de gemeente aangeboden.
Impluz biedt ook heel veel trainingen aan professionals om hen te helpen hun werk beter te kunnen doen zoals bijvoorbeeld DOK! Deze Ouder Kind !nterventie (DOK!) helpt professionals bij de behandeling van gezinnen waarbij een problematische gehechtheid is tussen ouder(s) en het jonge kind.
Sinds kort zijn hier nog THINK op school en de interventie Meeleefgezin onder de vleugels van Impluz bijgekomen. Voor meer informatie zie: www.thinkopschool.nl en www.meeleefgezin.nl
Kijk voor het volledige aanbod op: https://www.impluz.nl/
Gevolgen van corona andere dingen doen
Impluz biedt sinds kort ook trainingen aan voor medewerkers van Dimence Groep rondom vitaliteit. Door de situatie waarin we nu zitten rondom Corona ontstond het idee om ook voor medewerkers binnen de Dimence Groep trainingen te verzorgen rondom dit thema. Sinds kort levert Impluz ook haar bijdrage aan het thema vitaliteit, waar Dimence Groep breed steeds meer aandacht voor is. Zo is er een training omgaan met stress d.m.v. mindfulness. Je kunt je hier BREIN voor aanmelden.
Pool van voorlichters en trainers
Impluz heeft een eigen vaste pool van preventiemedewerkers die voorlichting geven. Soms lukt de preventiemedewerkers niet om alle behoeftes rondom verzorgen van trainingen te bedienen en is het nodig om andere trainers binnen de Dimence Groep in te zetten. Dit zijn medewerkers die naast hun huidige werk trainingen verzorgen voor Impluz. Lijkt het je leuk om naast je werk ook eens een voorlichting of training te verzorgen? Meld je dan aan bij Impluz!
Wat doet Impluz aan innovatie?
Bij de start van Impluz in 2015 was de opdracht was ‘bestendig innovaties die er al zijn en start nieuwe innovaties op’. Het streven is dat de innovaties een blauwdruk moeten opleveren; waar anderen dus ook wat aan hebben. Impluz kun je betrekken bij innovaties die samenwerking tussen verschillende zorgsoorten vraagt, bijvoorbeeld met partners van buiten de Dimence Groep. Maar ook bij innovaties waar meer dan 1 stichting bij betrokken is, dus samenwerkingen binnen de eigen stichtingen nodig is. Impluz wordt ook gevraagd als een medewerker van één van de stichtingen in het voorliggend veld (Dit staat voor het totaal aan algemene voorzieningen dat beschikbaar is in een wijk of gemeente. Het gaat dus om alle voorzieningen voor (hulp)vragen zonder indicatie) een goed idee heeft. Een mooi voorbeeld is Cuddle & Care; dit is een samenwerking tussen een IMH-specialist van Jeugd GGZ en een sociaal raadslid van De Kern. Zij ontdekten dat er veel armoede is onder de alleenstaande jonge ouders en dat bij kinderen die opgroeien in armoede relatief vaker hechtingsproblematiek ontstaat tussen ouder en kind. Het concept is uitgerold bij lokale welzijnscafés waarbij gebruik is gemaakt van bestaande jonge moedergroepen. Iemand van jeugd ggz komt dan in die groep langs en gaat in gesprek over; hoe gaat het als je een baby hebt om voor te zorgen, wanneer moet je aan de bel trekken? Het sociaal raadslid laat vervolgens de regelingen zien rondom toeslagen en bekijkt of de ouder gebruik maakt van alle regelingen die er zijn. Startpunt is een draagdoekworkshop door een draagdoekconsulent. Onderzoek laat zien dat als je ‘zorgen’ hebt je minder goed met je hoofd bij je baby kunt zijn. Door het dragen van de baby in een draagdoek kan de baby de nabijheid van de moeder goed voelen. Hierdoor voelen baby's zich alsnog verbonden met de moeder. Wil je meer zien over ervaringen bekijk dan dit filmpje:
Dit initiatief is dus begonnen doordat 2 mensen een tof idee hadden. Impluz heeft vervolgens gezorgd voor de financiering en het concept wordt nu de aankomende 3 jaar onderzocht door Tilburg University. Een mooi succes dus!
Zo ziet een proces eruit om een innovatie te bestendigen
Welke voorbeelden zijn er nog meer van huidige innovaties waarbij Impluz betrokken was?
- Vitaal en veilig thuis
- Dynamisch op weg
- De app signaleringsplan
Wil je meer weten over welke innovaties en projecten er ontwikkeld zijn? Kijk dan hier: https://www.impluz.nl/projecten
Samenwerking ggz en het sociaal domein, hoe zit dat?
Marjolein geeft aan dat het sociaal domein veel te bieden heeft. Ze denkt dat hier nog veel kansen en mogelijkheden liggen in de samenwerking. Onlangs hebben Dimence en WerV samen een mooi initiatief ontwikkeld zoals ‘Wachtkracht’. Dit is voor mensen die aangemeld zijn voor zorg en op een wachtlijst staan, dus moeten wachten. In de tussentijd kunnen deze mensen alvast een steuntje in de rug krijgen in het dagelijkse doen en laten. De samenwerking met GGZ en welzijn krijgt steeds meer gestalte. Het zou helpen als medewerkers binnen de GGZ weten wat er kan en gedaan wordt in het sociaal domein. Zodat we elkaar nog meer kunnen vinden en mooie samenwerkingen tot stand kunnen brengen.
Het jij een tof idee, of wil je dat iemand is met je meekijkt? Mail dan naar Marjolein Groot Wesseldijk - Vaags: m.grootwesseldijk@impluz.nl
Wil je meer over Impluz weten kijk dan op: https://www.impluz.nl/